0 Shares 807 Views
κλέφτικο με ginger

«Κλέφτικο» με τζίντζερ

Πόσο συναίσθημα μπορεί να χωράει σ’ένα πιάτο; Εμπνέεσαι τα υλικά, τα παντρεύεις, σφραγίζοντας τις γεύσης τους και τα αρώματα τους. Όμορφες σπιτικές συνταγές απόλαυσης και ζεστασιάς μας ξυπνούν μνήμες από την παιδική μας ηλικία. Στις διακοπές στο χωριό, μετά από ένα πολύωρο παιχνίδι στις αλάνες,  μας περίμενε ένα φαγητάκι μαγειρεμένο με απλά υλικά αλλά με πολύ αγάπη από έναν άνθρωπο που ξεπερνάει όλους τους πολυβραβευμένους chef, τη γιαγιά μας!!!

Εμείς εδώ θα τονίσουμε το άρωμα και την γεύση με λίγο τζίντζερ, όπως το ονομάζουν οι Δυτικοί, ζιντεμέλ όπως το ονομάζουν οι Ασιάτες ή πιπερόριζα όπως το ονομάζουμε εμείς οι Έλληνες. Όπως και να το πεις πρόκειται για ένα δώρο της Ανατολής. Η αποκρυπτογράφηση της χημικής  σύνθεσης αυτού του φυτού αποδεικνύει τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο που είναι απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινέζικης κουζίνας. Όλα βασίζονται στο ενεργό συστατικό του, που είναι η «τζιντζερόλη», ένα συστατικό που όταν μαγειρευτεί απελευθερώνει ένα πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και πιπεράτη γεύση.

Eκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά, το τζίντζερ έχει και μεγάλη θρεπτική αξία. Oι Kινέζοι το συνιστούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες. Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.

κλέφτικο με ginger

Μερίδες:
4

Υλικά:
1  κιλό μοσχάρι (ουρά ή ποντίκι )
100  γραμ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε κύβους
2  σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
1  πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1  πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
1  κρεμμύδι μέτριο, σε ροδέλες
1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
1 κουτ. της σούπας μέλι
4 πορτοκάλια, κομμένη σε λωρίδες
1 κουτ. του γλυκού τριμμένο τζίντερ
1 κουτ. του γλυκού θυμάρι
αλατοπίπερο
1 – 2  λαδόκολλες για το τύλιγμα

 

Παρασκευή:

Βήμα1: Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το σκουπίζουμε να είναι στεγνό.

Βήμα2: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ  και τ᾿ ανακατεύουμε όλα μαζί, τα σκεπάζουμε και τ᾿ αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Βήμα3: Απλώνουμε την λαδόκολλα στον πάγκο της κουζίνας, αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ, (και τα ζουμιά, αν έχει βγάλει).

Βήμα4: Συνεχίζουμε τυλίγοντάς τα, μέσα στην  λαδόκολλα, (Εάν χρειαστεί βάζουμε και δεύτερη).

Βήμα5: Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, πάνω – κάτω στις αντιστάσεις, για 3 ώρες περίπου.

 

You may be interested

Cake marble
24M +, Όλες οι συνταγές
47 shares5872 views

Cake marble

Νικολέττα Φιλιππίδη - Νοέ 07, 2016

Είναι κάποιες μέρες που ξυπνάς και θέλεις με τον καφέ σου κάτι γλυκό που να έχει και μικρές δώσεις σοκολάτας. Το μεσημέρι, όταν τα…

Ζύμες
Όλες οι συνταγές, Όσα γνωρίζει μια μαμά
0 shares2575 views

Ζύμες

Νικολέττα Φιλιππίδη - Νοέ 07, 2016

Φύλλο για πίτες: Υλικά: 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 2 κ.γ. αλάτι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. ξύδι 1 κούπα…

Sesame chicken (Κοτόπουλο με σουσάμι)
24M +, Όλες οι συνταγές
0 shares3996 views

Sesame chicken (Κοτόπουλο με σουσάμι)

Νικολέττα Φιλιππίδη - Σεπ 20, 2016

Ως Ελληνίδα μάνα λατρεύω την Μεσογειακή κουζίνα και δη την Ελληνική, σήμερα όμως θα παραστρατήσω με ένα φαγητό που όταν το δοκίμασα για…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category